Krem z buraczków czerwonych
Składniki:
ok. 1 kg buraczków czerwonych,
1 duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 pomarańcza,
1-2 łyżki sera feta,
1-2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżka miodu,
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, majeranek.
Sposób przygotowania:
Buraczki obrać, pokroić na kawałki i ugotować na parze. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, czosnek rozgnieść, obrać i dodać do cebuli. Pomarańczę spażyć, skórkę zetrzeć i dodać do cebuli, dodać także wyciśnięty sok z pomarańczy. Dodać ugotowane buraczk, zalać wodą, doprawić resztą przypraw,gotować ok. 10 min.
Dodać ser feta, ocet balsamiczny i miód, zmiksować, ewemtualnie doprawić do smaku.
Uwagi: Pomarańczę można zastąpić jabłkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz