Składniki:
0,5 kg mięso wołowe (pieczeń),
duża cebula,
4 ząbki czosnku,
oliwa,
woda,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatałowa, płatki drożdżowe, sos sojowy,liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić na kotlety o grubośco do 2 cm, rozbić tłuczkiem. Mięso posypać pieprzem i podsmażyć na oliwie. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Przerzucić do mięsa, zalać gorącą wodą, dodać sól i/lub sos sojowy, czosnek, dusić ok. 1 h. Po tym czasie spróbować sos i ewentualnie doprawić. Smak powinien być intensywny, lekko wędzony. Gotować dalej do miękkości mięsa.
Komentarze
Prześlij komentarz