Kasza bulgur z warzywami

Składniki:

 

ok. 100 g kaszy bulgur,
1 marchewka,
kawałek selera,
ok. 50 g groszku cukrowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
jajko,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
niecała szkl. wody,
przyprawy: pieprz, imbir, papryka słodka.



Sposób przygotowania:

 

Kaszę przepłukać, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do miękkości.
Marchewkę i seler obrać, pokroić w słupki, podsmażyć na rozgrzanym woku, dodać groszek cukrowy, pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy. Smażyć nie przerywając mieszania, aż warzywa będą miękkie tj. ok 5 min. Dodać ugotowaną kaszę, podsmażyć. Jajko roztrzepać, wrzucić na patelnię, poczekać, aż zacznie się ścinać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sos sojowy wymieszać z wodą, zagotować. Do gotującego się sosu wlewać stopniowo mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody, podgrzewać aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodać wiecej mąki. Dodać do kaszy i wymieszać.

Komentarze

Najpopularniejsze na blogu