Krem z dyni z batatem i mlekiem kokosowym
Składniki:
500 g puree z dyni,
mały batat,
2 marchewki,
duża cebula,
3 ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
puszka mleka kokosowego,
przyprawy: imbir, kurkuma, curry, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oliwie, dodać obrane i pokrojone warzywa, podsmażyć chwilę, dodać czosnek i przyprawy, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić, zalać wodą, gotować do miękkości warzyw. Liście laurowe i ziele angielskie wyjąć. Zblendować, dodać puree z dyni i mleko kokosowe, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwagi: można użyć surowej dyni, wtedy gotować jak pozostałe warzywa.
Komentarze
Prześlij komentarz