Pasztet z resztek rosołowych
Składniki:
mięso z rosołu,
warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka, por),
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
garść natki pietruszki,
2 czerstwe kajzerki,
1 szkl. mleka do namoczenia kajzerek,
2 jajka,
ew. bułka tarta, otręby,
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, płatki drożdżowe nieaktywne, papryka słodka, szczypta papryki wędzonej, gałka muszkatałowa.
Sposób przygotowania:
Kajzerki podzielić na części, zalać mlekiem i odstawić.
Mięso, warzywa, natkę zmiksować. Dodać obraną i startą na drobno cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać. Dodać odsączone na sicie kajzerki, jajka, przyprawy.
Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać bułkę tartą lub otręby.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej pasztet.
Piec ok 1,5h w temp. 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz