Kotlety ziemniaczane z sosem bazyliowym
Składniki:
1-2 cebule,
czosnek,
3 jaja,
siemię lniane mielone,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
ser mozzarella,
garść świeżej bazylii,
oliwa,
jogurt naturalny.
przyprawy: sól, pierz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pomidory suszone z bazylią i czosnkiem.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierać, ugotować na parze. Ugnieść na puree.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodajemy do ziemniaków.
Gdy ostygną dodać jajka, mąkę, siemię, przyprawy, starty ser mozzarella, czosnek.
Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej lub siemieniu lnianym i smażyć na oliwie.
SOS:
Liście bazylii umyć, zmiksować z oliwą, solą i pieprzem.Dodać jogurt naturalny i wymieszać łyżką.
Usmażone kotlety podawać z ulubioną sałatką polane sosem bazyliowym.
Komentarze
Prześlij komentarz