Burgery warzywne

 

Składniki:

 

2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 bakłażan,
1 cebula czerwona,
1/2 brokuła,
3/4 szkl. kaszy jaglanej,
1 ząbek czosnku,
2-3 jajka,
oliwa,
ew. płatki jaglane.
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie,
do podania: bułka, pomidor, ogórek konserwowy, sałata, rukola, majonez, ketchup. ser chedar.

 

Sposób przygotowania:

 

Marchewki, pietruszkę, seler, bakłażan, cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać różyczki brokuła. Skropić oliwą, doprawić solą i ziołami prowansalskimi, rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na tacce ociekwej., piec w piekarniku do miękkości. Upieczone warzywa wystudzić, zblendować z czosnkiem i słodką papryką, można dodać pieprz. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Kaszę i warzywa połączyć, dodać jajka, wymieszać. Jeżeli konsystencja będzie za rzadka dodać płatki jaglane.
Formować nie za grube kotlety, wielkość wg upodobań.
Piec w piekarniku na funkcji duży grill w temp. 230 stopni ok 20 min.
Bułkę przekroić, zapiec w piekarniku. Spód posmarować majonezem, na to położyć sałatę, ser, burgery, rukolę, pomidory, ogórki, ketchup.


Komentarze

Najpopularniejsze na blogu