Zupa - krem z pieczonej dyni
Składniki:
ok. 1 kg dyni,3 marchewki
2 pietruszki,
1 cebula,
3 ziemniaki,
oliwa,
woda,
ser mascarpone,
ser chedar,
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, papryka słodka, chilli, imbir, kurkuma, gałka muszkatałowa.
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, pokroić na kawałki, skropić oliwą i piec w piekarniku do miękkości.Cebulę obrać, pokroić w paski i podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę, poddusić chwilę. Zalać wodą, aż przykryją się wszystkie warzywa, dodać ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, gotować aż warzywa będą miękkie.
Dodać dynię, wszystkie przprawy. Liść laurowy i ziele angielskie wyjąć, zmiksować. Dodać 2 łyżki mascarpone, posypać startym chedrem, wymieszać do połączenia się składników.
Komentarze
Prześlij komentarz